Nieuwsberichten

Nieuwe zorginnovaties bedacht tijdens de Health Innovation Challenge 2019

Langzaam druppelen de deelnemers binnen op vrijdagavond 15 maart. De pizza’s staan al klaar, wat onwennig zoeken ze een werkplek en eten een hapje. Na een introductie van Mirjam Zijderveld en Nico Persoon geven 3 probleemeigenaren uitleg over hun uitdagingen.

Namens stichting Bestaanskracht vertelde Hannah van der Weg over hun zoektocht naar een hulpmiddel om verwarde mensen wat meer vrijheden te geven. Zoals bijvoorbeeld het kunnen volgen van iemand die een aantal uur alleen op pad mag, maar het risico heeft dat hij niet terug keert. Anneke Westerlaken introduceerde namens CNV Zorg en Welzijn hun casus rondom het grote aantal zorgmedewerkers dat thuis zit. Nu is het werk veelal te zwaar en krijgen veel medewerkers (lage) rugklachten door bijvoorbeeld het omrollen van patiënten, hoe kunnen we dit verlichten? En Willy Siegel legde uit dat ze bij de Reinier de Graafgroep op zoek zijn naar middelen die kunnen helpen bij het voorkomen en signaleren van nachtvallen door ouderen.

In 20 uur effectieve werktijd werkten 6 groepen studenten, vanuit de opleidingen Industrieel Product Ontwerpen/Industrial Design Engineering, Elektrotechniek, Process & Food Technology, Toegepaste Wiskunde en Werktuigbouwkunde, aan deze opdrachten. Sommige groepen waren tot in de puntjes voorbereid met vooraf opgezette planningen, allerlei sensoren of een daglichtlamp.

Tijdens de avond, nacht en dag waren er diverse experts en opdrachtgevers aanwezig. Deze probeerden het beste in de studenten naar boven te halen. Rond 16:00 uur was het einde werktijd en moesten de studenten hun producten pitchen. Onder leiding van Wethouder Bas Vollebregt werden de pitches 1 voor 1 gegeven voor een deskundige jury. De jury bestaande uit Jeanneke Tellegen, Eddo Velders, Peter Mikhail en Benjamin Schriel was onder de indruk van de producten bedacht door de studenten. Na een flink aantal kritische vragen en hun beraad maakten zij de winnaars bekend.

Winnaars is team Omega Solutions bestaande uit de studenten Luca van Straaten, Jordi Tieman, Paula Wabeke en Bob Swinkels. Zij bedachten een valdetectie die mensen op hun bovenarm kunnen dragen. Deze monitort of iemand gaat vallen, gevallen is en of deze persoon weer op staat jij of nee.

De tweede plaats was voor Protect Jerug, bestaande uit de studenten Nathan Pantjadarma, Hasan Aziz Sahbudak en Larissa Saffanah Arif. Zij bedachten een vest ter preventie van rugklachten bij zorgmedewerkers.

De derde plek was voor team D’elft van Daniel Bornhijm en Eric van der Sluis. Zij bedachten een valdetectie die vallen kan voorspellen.

De studenten van de eerste en tweede prijs zijn geselecteerd om naar de European Innovation Academy te gaan, de derde prijs bestond uit een Activity Tracker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA