Nieuwsberichten

Terugblik Zelfredzaamheid - Het heft in eigen handen

De inspirerende persoonlijke initiatieven die door de drie sprekers werden uitgewerkt, gaven een sprankelende invulling aan de bijeenkomst. Jelle Hylarides heeft in een hartverwarmend filmpje laten zien dat zijn moeder opfleurt bij het horen van zijn stem, hoewel gestuurd door een algoritme, was het wel zijn stem en daar werd ze rustig van. Het personeel van het huis hielp in dit geval om het project succesvol te maken. Bij Martin van der Weg is de ontwikkeling van de smartwatch voor verwarde personen een project waarbij verschillende studenten en de instelling waar de potentiële dragers van de smartwatch verblijven, een belangrijke rol spelen. Vera Barfi vindt het belang van gezonde voeding voor jonge kinderen zo belangrijk dat ze van een persoonlijk initiatief inmiddels een succesvol bedrijf heeft weten te maken. Waarom niet uitbreiden naar andere doelgroepen speelt door haar hoofd, de gesprekken in de pauze helpen dat misschien nog wat verder op weg.

Een van de deelnemers, Hanneke Heeres van de Top Sector Life Sciences & Health, heeft ons naar aanleiding van de bijeenkomst informatie gestuurd over de initiatieven die zij ontplooien en die mogelijk interessant kunnen zijn om verder te komen met een persoonlijk initiatief. Graag trekken we hier samen in op.

Het was in alle gevallen overduidelijk dat we eigenlijk moeten spreken van samenredzaamheid willen we een groter en duurzamer effect sorteren.

De workshops waren bedoeld om met elkaar te verkennen en te ervaren hoe we ‘het heft in eigen handen nemen’ zouden kunnen concretiseren. De technische mogelijkheden lijken soms ingewikkeld, maar Mar van der Hoek heeft laten zien dat een kunststofvezel al vrij gemakkelijk een sensor zou kunnen worden. De techniek geeft ons veel mogelijkheden om zelf te meten. Bestaande instituten zoals het RIVM of KNMI maken bijvoorbeeld gebruik van gegevens verzameld via burgerinitiatieven. We weten dat de weersomstandigheden invloed hebben op gezondheid, vandaar dat het helemaal niet gek is om lokaal informatie verzamelen, zodat je je handelingsmogelijkheden daarop kunt baseren. Luca van Straaten en Bob Swinkels hebben de door de deelnemers gemaakte meetinstrumenten zo geprogrammeerd dat het delen van de data nu vrij eenvoudig mogelijk is. De techniek geeft ons ook mogelijkheden om anderen, bijvoorbeeld kwetsbare mensen, in onze omgeving te volgen. Hoewel we vooral in mogelijkheden hebben gedacht, hebben we ook kritisch met elkaar kunnen kijken naar die mogelijkheden door middel van het moreel beraad dat door Gert Evers en Peter Sengers werd begeleid. Bij het gezond leven en gezond ouder worden, speelt voeding een belangrijke rol. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen in het leven van een mens met het leren eten van gezonde voeding blijkt uit verschillende studies. Vera Barfi heeft dat in haar bedrijf in de praktijk gebracht en ze laat ons in een workshop ervaren hoe eenvoudig het kan zijn om gezonde voeding in een paar eenvoudige stappen en met een paar pure ingrediënten aan te passen aan de levensfase van jonge kinderen.

Voeding blijft een belangrijke rol spelen in het leven van een mens, daarom willen wij graag het initiatief ‘Koks tegen kanker’ onder u aandacht brengen. Eric van Reenen, chef Gastro-engineer bij de Frankelandgroep en onze hoofdspreker op de bijeenkomst van 1 april, is betrokken bij dit initiatief. De koks willen door middel van crowdfunding ervoor zorgen dat ze 1000 patiënten helpen door eventuele smaakhandicaps op te heffen, weer te genieten van eten en zo ondervoeding tegen te gaan.

Het einde van het jaar is vaak een tijd van reflectie en voor veel mensen een tijd om zaken op een rijtje te zetten. Dit programma met achtergrondinformatie is dan wellicht interessant. Mogelijk ook interessant voor u: 6 en 7 maart organiseren we voor studenten een Health Innovation Challenge, waarin ze binnen 24 uur op zoek gaan naar slimme innovaties voor uitdagingen voor gezondheid of zorg. We zijn nog op zoek naar leuke uitdagingen. Heeft u een ‘Challenge’ waar u studenten mee zou willen uitdagen? We horen het graag.

Wij danken de sprekers en andere deelnemers voor hun aanwezigheid en inbreng. Graag wensen we u namens alle bij de organisatie betrokkenen, een mooie Kerst met veel inspiratie en liefde en een nieuw jaar, waarin mooie initiatieven tot bloei komen.